Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a oferit opt sfaturi pentru români privind cumpărarea produselor în perioada zilelor caniculare.
La ce să fim atenți în zilele toride
ANPC le recomandă românilor să verifice termenul de valabilitate și condițiile de păstrare. Mai mult, îi sfătuiește să nu cumpere produsele alimentare din locuri neautorizate și să verifice caracteristicile produsului, precum aspectul, mirosul, culoarea și să refuze produsele care nu respectă condiții minime de sănătate publică.
„1. Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
2. Verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).
3. Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.)”, a transmis ANPC.
Ambalajele produselor nu trebuie să fie bombate, deformate sau rupte. În caz contrat, nu este recomandat să se cumpere acele produse.
„4. Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse;
5. Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat)”, a precizat ANPC.
Clienții trebuie să mai fie atenți dacă este respectată temperatura la care este depozitat sau expus la vânzare produsul alimentar pe care vor să îl cumpere și să nu recongeleze un produs alimentar după decongelare.
„6. Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă)”, a mai adăugat ANPC.
Spațiul de depozitare al produselor, foarte important
În zilele caniculare, este recomandat ca oamenii să consume mai multe lichide, iar când le cumpără trebuie să fie atenți la modul de depozitare și expunere pentru a nu fi direct sub razele soarelui. În plus, fructele și legumele din piețe sau spații deschise afectează calitatea produselor.
„7. Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;
8. Atragem atenția asupra faptului că legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor, în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc)”, transmite ANPC.