Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a oferit câteva sfaturi pe care românii ar trebui să le aibă în vedere atunci când cumpără fructe și legume proaspete.
Atenție mare la cumpărarea fructelor și legumelor
Vara este sezonul fructelor și legumelor, iar fiecare român vrea să le cumpere pe cele mai bune, drept pentru care ANPC recomandă atenție sporită.
„Revenim cu recomandările noastre, cu privire la diverse elemente extrem de importante, menite să vă ajute să cumpărați legumele și fructele pe care vi le doriți, cu atât mai mult, cu cât apropierea sezonului cald va duce la o abundență a unor astfel de produse, atât de necesare unei hrane sănătoase.
De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”, a spus Sebastian Hotca, președintele ANPC.
Iată sfaturile ANPC pentru cumpărătorii de fruncte și legume proaspete:
- Achiziționarea produselor doar din locurile special amenajate, dotate și autorizate;
- Solicitatea bonului de casă care este necesar în cazul unei eventuale reclamații a produsului;
- Verificarea aspectului, culorii, consistenței sau integrității suprafeței fructelor și legumelor;
- Verificarea prețului afișat la raft și cel de pe bonul de casă;
- Citirea etichetei de prezentare pentru produsele comercializate în vrac, dar și pentru cele ambalate. Etichete trebuie să aibă denumirea produsului, țara de proveniență, avertizări privind existența unor substanțe cu care au fost tratate fructeșe sau legumele (în acest caz, coaja nu se consumă);
- Nu trebuie achiziționate produsele preambalate care au ambalajul deteriorat;
- Oamenii trebuie să fie atenți la procesul de cântărire ale căror indicații trebuie să fie vizibile;
- Verificarea cantității nete a produsului achiziționat, atât la magazin, cât și la piață. În cazul unor discrepanțe, comerciantul trebuie informat pentru a se ajunge la un acord. În caz contrar, se poate face o sesizare pe site-ul ANPC;
- Verificarea respectării promoțiilor;
- Verificarea calității sau calibrării produselor. Cele de calitatea I nu trebuie să fie lovite sau pătate;
- Verificarea elementelor de identificarea ale produselor, dacă ele sunt românești sau importate;
- Verificarea gradului de prospețime a produsului. ANPC recomandă achiziționarea produselor de la producătorii locali pentru că cele aduse de la distanțe mari pot fi deja depreciate;
- Înaintea consumării, fructele și legumele trebuie spălate foarte bine.